Kirjoitan siitä, mitä näen Googlen Street Viewissä.

perjantai 3. huhtikuuta 2020

Viides päivä, edelleen Washington.

Heitin itseni kartalle ja heti olen tiellä Trinidad Avenue. Oikeastaan koko alueen nimi on Trinidad. Talot molemmilla puolilla tietä kaksikerroksisia. Tiessa suuri kellertävä läikkä, muuten arfaltti kulunutta, pihoilla aidat ja portit kiinni. Pyöreä roskalaatikko, tummanvihreä, metalliset kehikot. Talot ovat tosiaan toisissaan kiinni, jotkut maalattu eri väriseksi, siis vain väri vaihtuu, ei rakennus. Tuossa katossa jotakin kiiltelevää, sillä se kimaltelee kirkkaassa auringon valossa. Minua ei mikään saa tänään paremmalle tuulelle. Pilvi nousee talon takaa, sen on aurinko tehnyt hohtavaksi. Tässä kuvassa pysäytettynä ikuinen keskipäivä.

Tuossa vasemmalla puolella, yhden talon pihassa suuri Amerikan lippu. Mutta sitten seuraava muiden kanssa yhteen kasvanut talo onkin kerrosta korkeampi, laatikkomainen, tumma suorien viivojen talo, voisi olla euroopassa, niinkuin mikä tahansa muukin täällä. Mutta sitten onkin seuraava talo, joka on erillään.
Siinä on näyttävät olevan kuistin katto ja varsinainen katto pahasti remontin tarpeessa. Kuin koko talo olisi omituisessa romahtamisen tilassa, kuin sitä vaivaisi jokin rakenteellinen, sisäinen ongelma, joka vaikuttaa jokaiseen yksittäiseen osaan. Ikkunatkin ovat kuin tippumassa pois itsestään, vai liioittelenko? Ainakin laudat irvistävät muuten suorasta seinästä ja kaikki näyttäisi olevan vähän vinossa: tuollaista ohutta, kapeaa jotenkin halvan näköistä, epäluotettavaa. Kuitenkaan talo ei näytä kovin vanhalta, kuistilla lippu. Onko heillä jokin juhla? Oikeastaan seuraavakaan talo ei näytä kovin paljon paremmalta: sama teema jatkuu. Ei kovin vanhan näköinen, mutta listat irvistelevät auringonpaisteessa, kuistin katon reuna kupruilee ja todennäköisesti koko katto, sitä ei vaan näe tänne.

Toisella puolella katua näen tiilitaloja. Niitä ei näytä uhkaavan sama rappio. Ne näyttävät seisovan jämäkämmin, mutta yksi niistä näyttää vankilalta. Sen piha on tasaista nurmea, ei yhtäkään kukkaa tai muuta istutusta. Betonilaatat johdattavat keskellä taloa sijaitsevalle ovelle. Tämäkin talo on kaksikerroksinen ensimmäisen kerroksen ikkunat peitetyt kokonaan kalterein. Mutta tiili talon seinissä on tasaista, jykevää, ryhdikästä. Poikkean lyhyelle ryrjäkadulle, joka johdattaa minut Baseball -kentän laidalle. Tulee mieleen, että rappio rikkaassa maassa on masentavampaa kuin köyhässä, sillä pelastusta siltä on vaikeampi keksiä. Täytyisi muotoilla jokin syy, selittää synty sille, kieltäytyä enemmänkin kuin tarrautua lujemmin, kuten mieliteot ohjaavat. Etenen kentän laitaa. Täällä on syksy. On lokakuu 2018.

Yhden taloista pihassa on heinäpaaleja ja ehkä meksikolainen mies puuhailemassa niiden parissa. Osa paaleista on kahden valkoisen auton välissä. Seuraavan talon piha onkin pelkkää suurta betonilaattaa, jota koristavat vain sille pudonneet lokakuiset lehdet. Nätä näyttää olevan trendi: talojen ensimmäiset kerrokset kalteroitu. Sanoisin, että tässä on koulu, mutta en ole varma. Nyt näen edessäni hautausmaan.

Hautausmaasta ymmärrän, että maa täällä on tasaista, mutta kuitenkin pieni laakea kumpu peittää osan näkymästä, kuten usein on hautausmaiden kanssa. Jotakin jää näköesteiden taa. Hautakivet ovat vieri vieressä, välissään vain tasainen ruoho. Tässä aidan vieressä, lähimpänä ruoho on itseasiassa palanut, kuivunut ja huomaan, että nyt on kesäkuu 2019. Aita on tumma ja sitä reunustaa tällä puolen kapea betonikäytävä, jolla ei ole jalankulkijoita. Ylipäätään en näe täällä ketään, vain autoja. Kuitenkin hautausmaan parkkipaikalla on autoja. Mihin niiden omistajat ovat menneet? Kumpupilvet peittävät taivaan.

Tuossa on jokin Eddie's joka mainostaa kylmää olutta, pihvejä, hampurilaisia, kaikenlaista muuta ja viimeisenä myös kiinalaista ruokaa. Seuraavaksi bensa-asema Valero. Etenen ruuhkaisat tietä. Hautausmaa on vasemmalle. Eikö kaikki joudukaan sinne lopulta? Piilotellaanko ruumiita myös oikean puolen vehreässä, läpäisemättömässä pusikossa, joka on muuten myös aidattu korkealla aidalla. Vieressäni ajaa jäätelöauto. Nyt pääsin vastakkaisen kaistan puolelle ja hautausmaan toiselle parkkipaikalle, ehkä kolmannelle tai neljännelle. Kyltissä näen, että tämä on Historic Mount Olivet Cemetary, perustettu 1857. Viisi ihmistä, näyttäisi kuin olisivat hautausmaan henkilökuntaa, ovat katsomassa tuloani. Minähän en ole minä vaan Google-auto. Ehkä he ovat sopineet tämän kuvaamisen täällä. Kylttiin on listattu sääntöjä. Ensinnäkin on kunnioitettava pyhää maata.

Kyllä, pääsin kuin pääsinkin hautausmaan porteista ja nyt etenen hautojen välissä. Nämä tiet ovat autoteita; täällä siis voi ajaa suoraan läheisensä haudalle ja parkkeerata. Siksi kyltissä kiellettiin parkkeesaamasta ruohikolle. Ei olisi ehkä sopivaa sudittaa jonkun haudalla niin, että luut lentelisivät. Tässä vasemmalla puolellla hautaholveja, joissa nimiä kuten T.A. Rover. Huomaan pian harhailevani päämäärättömästi ja näen pilvien kerääntyvän ylleni. Täältä on löydettävä vihje seuraavaa määränpäätä varten: ei ole muuta vaihtoehtoa.

Tunnenko oloni paremmaksi, kuin aloittaessani? Nyt on napsautettava päälle kahvinkeitin, siitäkin huolimatta että alkaa olla myöhä. Tänään on torstai, koronaviruksen aikaan. Hautausmaan yllä taivas tummenee yhä. Tämän on mentävä eteenpäin. Ja kun etenen, kaikki muuttuu taas, nyt tuhannen haudan rinteeseen paistaa aurinko. Menen tien laitaa takaisin kohti porttia. Menen ulos ja olen taas tiellä.

Tulen autokaupan luo: "Ace imports: Quality used cars". Poikkean sen kohdalla viistolle kadulle. Täällä talo ovat väljemmässä. En oikeastaan tiedä, miten voisi löytää täältä mitään merkkiä muista maista. Tämä ei ole kansainvälinen paikka, vaikka kaikki tiet johtavat tänne. Jopa suurin osa autoista ovat amerikkalaisia. Alan ymmärtää amerikkalaista rakennustyyliä ja nyt saattaisin osata tunnistaa sitä. Täällä jokaisessa talossa täytyy olla kuisti ja kuisti kattaa yleentä koko julkisivun leveyden. Tämä siis näissä väljemmissä taloissa, tuolla toisessa paikassahan oli niitä tiilitaloja, joissa ei ollut kuisteja. Toinen on, että oven edessä on oltava aika paljon tilaa ennen tietä ja täytyy olla laatoitettu käytävä, joka johtaa ovelle ja tarvittaessa on on oltava portaat. Mutta itse talosta: on oltava vähintään kaksi kerrosta. Näissä on kolme. Julkisivulla on kaksi ikkunaa, eli julkisivun leveys on kaksi huonetta ja sen on oltava suora. Talot ovat neliön mallisia. Kuisti voi olla myös kokonaan yläkerran alla niin, että kuistin reunoilla on yläkertaa kantavat pylväät. Katto on joko tien vastainen ja jyrkkä tai sitten tien myötäinen ja loiva. Joo useinkin kuisti kannattelee ainakin kattoa niin, että katto siis jatkuu kuistin päälle ollen samalla kuistin katos. Tai siten on erillinen pylväillä katettu kuisti. En vaan osaa ymmärtää, mitä amerikkalaiset tekevät tällaisilla valtavilla kuisteilla, istuvatko he niillä? En ole nähnyt vielä kenenkään istuvan. Olisivatko istuneet joskus ennen televisiota? Tuoleja noille on kyllä asetettu. Eikö olisi mukavaa istua tällaisella kuistilla hyvässä seurassa, keskustelun lomassa katsella ohikulkijoita, siemailla teetä? Ehkä juuri näin amerikkalaisetkin ajattelevat.

Menen taas sivukujalle. Löydän kuin piilotetun, pitkän parkkipaikan, joka kyllä on suurimmalta ostaltaa tyhjä. Nyt tulin äkkiä kaksikerroksisen tiilisen rivitalon luo, joka voisi yhtä hyvin olla Suomessa. Turha siis liioitella kansallisia erityispiirteitä arkkitehtuurissa: ihmiset rakentavat miten tahtovat ja yhtiöt rakentavat miten tahtovat. Tässä kolmekerroksinen laaja vuokra-asuntokompleksi. Kesällä mikä tahansa paikka näyttää hyvältä. Olen tullut tien päähän, umpikujaan, täällä on vain parkkipaikkoja vuokralaisille. Täkäläisiä puita en tunnista, koska en ylipäätään tunnista puita, mutta täällä ajellun nurmen takana on tiivis metsäkaistale.

Menen takaisin isommalle tielle ja löydän edes yhden lupaavan sanan: International Limousine Service. Poliisiauto ajaa vierelläni. Näen useitakin poliisiautoja ja arvaan, että poliisiasema on lähellä ja kulman takana näen sen: Metropolitan Police Department. Tämä tie on kai nimeltään Bladenburg Road, tämä siis jos saan selvän kylteitä. Olen taas autokaupan luona. Seuraava kohteeni on Bladenburg, Maryland. Toivon sitä kautta pääseväni pois USA:sta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti