Kirjoitan siitä, mitä näen Googlen Street Viewissä.

lauantai 4. huhtikuuta 2020

Seitsemäs päivä - Meksiko

Katson Meksikon karttaa. En oikein keksi muuta paikkaa kuin pääkaupunki. En tiedä, paljonko tämä maa kiinnostaa minua. En tiedä, mistä tämä heikkous. Olen nyt aukiolla rakennuksen edessä, se on kaunis vanha pylväsrakennus, historiallinen, siinä lukee Palacio de bellas artes. Paljon ihmisiä istuu tällä paikalla marmorisen laatoituksen päällä, vaikka en voi tietää onko se marmoria. Mutta tästä en pääse mihinkään, tämä on panoraamakuva. On mentävä tielle, jonnekin.

Taas panoraamakuva. Jotenkin tumma maisema, aukio, yhtä hulppea kuin äskeinen, koska sen laidoilla näkyy vain tavallisen näköisiä asuinrakennuksia, melkein tyhjä aukio. Kolmipyöräiseen pyörään asennettu myyntikoju: olisi mielenkiintoista mennä lähemmäs ottamaan selvää, mitä hän myy. Mutta se ei onnitu. Painan nuolesta ja päädyn jollekin Mercado-kadulle. Nyt olen siis Meksikossa, nyt pääsen tarkastelemaan jotakin, mistä en ole varma, paljonko se kiinnostaa minua. Tuossa istuu ihmisiä värikkäillä tuoleilla värikkäiden pöytien luona. Näen yhteensä seitsemän ihmistä. Näen myös sinisen varjon, mutta näyttäisi kuin koko maisema olisi nyt muutenkin varjossa, ehkä on hetki kun aurinko on juuri laskemassa. Olen nähnyt nyt kaksi kertaa sanan Los Angeles, mutta miksi, miksi. Farmacia Los Angeles. Näen taksin, joka on väritetty näin: alaosa valkoinen, takakontin, konepellin ja katon pinta vaaleanpunainen. Tämä on kirkkaiden värien kaupunki. Escuela Primaria Italia. Mitä se tarkoittaa? Sitten tuolla tummankeltaisella seinällä on myös joitain käsinkirjoitettuja lappuja, paljon kaikenlaista tiedotetta, no muutamia. Tulee vastaan koju, jossa lukee Supertortas.

Harhailen päämäärättömänä. Huomioni kiinnittää tyhjä valkoinen kanisteri Arteaga-tiellä. Mitähän tuossa on meneillään: likainen paita matalien tikkaiden päällä, tikkaat paitoineen nojaavat seinää vasten, joka on joskus ollut valkoinen. Sitten tuossa on kaikenlaista sankoa ja mölynimurin näköine laite. Ja muovipussi ja punainen laatikko. Menen metrin eteenpäin ja vastapuolella, punaisessa seinässä... mikä se on? Avoin seinän pätkä. Näen suoraan sisään ja näen perheen pöydän ääressä, naisen ja lapsia. Jonkinlaisena näköesteenä tai suojana on viritelty tuohon läpinäkyvä pressu, mutta sekin vähän yli puolet näkymästä. Tässä kohtaa on kuin banderolli, jonka tekstistä en saa oikein selvää, mutta kuin tässä kuitenkin olisi tai olisi ollut joku liike. Voisiko olla niin, että perhe on ostanut tämän tilan itselleen tai lopettanut liiketoiminnan, nyt asuvat tässä. Heillä on vain kuuman sään takia auki liiketilaa suojannut alas vedettävä ovi, tai miksi tuota sanotaan. Tuossa on myös pieni koira, kyseisen pressun edessä. Osoite on 32 Artega. Menen taas askeleen eteenpäin.

Näen seinässä pyhimyskaapin. Tiedän että kysymys on varmasti pyhimyksestä, koska katolisissa maissa tällaisia näkee. Tässä paikka on aika törkyinen ja juuri tässä näen likaisen valkoisen pressun ja kuin palan vaatetta sen alla, lehtiä, paperia, ehkä vielä liina, jonkinlainen, en erota. Ensin katsoin, että nukkuisiko joku siellä alla, mutta en usko, koska pressun alla näyttäisi olevan enemmänkin jonkinlaisia puisia laatikoita. Käännyt aurinkoisemmalle tiellä. Roskia on paljon kadulla, minkä tälle tekee? Tässä kohtaa kauppa, toisella puolella hedelmäkauppa. Nainen seisoo ovensuussa. Kaksi miestä keskustelee. Tuossa näyttäisi olevan joku vaalimainos, mutta näyttäisi sen olevan kuvan ottohetkellä vanhentunut. Siinä kehotetaan äänestämään Ricardo Anayaa presidentiksi vuonna 2018. Tämä kyseinen mies näyttäisi olevan minua seitsemän vuotta vanhempi, menestynyt ja professori, mutta hän ei ole päässyt presidentiksi, varmaankin sääli, en tiedä.

Menen kortteli päähän ja näen Coca-Cola-rekan. Jatkan eteenpäin Sol-tielle. Todella täällä kaikki on värikästä, tuossa näen kokonaan vaaleanpunaisia taloja neljä kappaletta. Tuohon pystytetty katos auton korjaamista varten ja tuossa katoksen ulkopuolella on irrotettu takapenkki. Taidan tulkita väärin. Katos taitaakin olla muuten vain hienoa mustaa autoa varten. Tuossa nainen pysähtynyt rähjäiselle kojulle ostamaan jotakin. Tuossa kulman takana sisäpihalla näen parvekkeita yhdistävät kierreportaat. Nämä kapeat kadut tulevat mieleen vilkkaan elämän. Tässäkin korjataan autoa, vaihdetaan rengasta. Tuo talo on kirkkaanvihreä. Tässä näen miehen nukkuvan kadun laidassa. Hän on asettunut kohtaan, jossa lukee Alcoholismo, mutta ei mitään muuta. Jotain on revitty siitä pois, tai oikeastaan raaputettu, sillä se on ollut seinään maalattu tiedote, ehkä on sisältänyt jonkun numeron. Vaatteet ovat hänellä repaleisia ja melkein mustia, mutta ei aivan. Epäonnistunut ihminen? Miksi hän on asettunut juuri tähän ja onko hänellä enää toivoa minkään suhteen? Kulman takana kolme nuorta, eloisaa ja kunnollisen näköistä ihmistä. Ovatko he huomanneet ollenkaan, että kulman takana nukkuu ryysyläinen? Tuossa taas on kauppa New York, mutta mies makaa LVI-kaupan edessä, jossa lukee Tlapaleria "La Japonesa". Siis Japanilainen. Tämän on oltava oikea merkki. Seuraavaksi menen Japaniin.

Oli kuitenkin hyvä tulla Mexico cityyn, koska tunnen nähneeni jotakin merkittävää. Tämä on paljon värikkämpi maa kuin moni muu. Tietenkään tämä ei ole minun maani sen enempää kuin mikään muukaan, mutta kuitekin tämä on jotain. Nainen lapsen kanssa, pienellä tytöllä sateenkaarimekko. Heidän vieressään on kapeassa, yksittäisessä ovessa kuin spray-maalilla maalattu Pyhän Marian kuva. Käännyn taas ja tunnen tulleeni taas samalle kadulle, jossa olin jo aiemmin. En tiedä, onko tämä totta mutta yhdessä kalteri-ikkunassa näen kultaisen auringon, jolla kasvot. Tässä jostain syystä autoa tapetoidaan sanomalehdillä, miksi? Olen kadulla Sirio. Nyt Lerdo: näen vaatimattoman kahvilan, johon pistäytymistä en vastustaisi. Ehkä sen nimi on Cafe la Zarza. Pöydät ovat vaaleanpunaiset, mutta enemmän punaiseen vivahtavat. Tuossa nuori mies raitaverkkareissa kävelyttää kahta koiraa. Tässä näen KFC:n ja jonkunlaisen erikoisturvajoukkojen auton, varmasti raskaasti panssaroidun: "seguridad privada". Siis yksityisen turvallisuuspalvelun auto.

Kierrän ympyrää. Ehkä olisi parempi jo edetä. Sanoisin, että tällainen lyhyt vierailu Meksikossa riittää. Seuraavaksi olen Japanissa. Korona-maailma jatkuu, mutta nämä kuvat ovat kaikki ennen maailman muuttumista. On varmaa että kriisi menee ohi, mutta minkälaisia vaikutuksia sillä on? Joka tapauksessa on keskityttävä omaan elämään. Ei auta jäädä katselemaan muiden tekemisiä ja lukemaan loputtomia uutisia ja yhä uusia salaliittoteorioita, jos ei sitten suunnittele tekevänsä niillä jotain. On rakennettava itse sen pohjalle, mitä on ja katsottava, mitä tulee. On paljon asioita, joita ei voi juuri kuvata sanoin, mutta ehkä kaiken muun kuvaaminen on vähemmän arvokasta. Riippuu niin paljon omasta mielialasta, paljonko näkee eroa paikkojen välillä. Miksi tässä tai tässä kohdassa tulee mieleen jokin muisto, jokin tapahtuma? Herättääkö näkemäni muistoja vai toimivatko ajatukseni täysin satunnaisesti? Kun zoomaan tässä näen aidan, näen jonkinlaisia säiliöitä, tynnyreitä, voisivatko ne olla kuitenkin ilmastoinnin laitteistoa? Ehkä ilmastoinnin laitteisto tai assosiaatio siitä vei minut takaisin siihen pieneen, melko epämääräiseen rakennukseen jossa kokoontuu Viita-akatemia. Seisoin yksin tai jonkun kanssa siinä pihalla ja poltin tupakkaa, nyt en enää polta, mutta silloin poltin aika paljon. On vähennettävä mielitekojaan että niistä riittäisi pidemmälle. On mentävä eteenpäin. Jos olen teeskentelijä, en voi sille mitään enkä joka tapauksessa muutu tästä paremmaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti