Kirjoitan siitä, mitä näen Googlen Street Viewissä.

keskiviikko 6. toukokuuta 2020

Taiwan: Taipei

Jos olen rehellinen, harhailen nyt täysin ilman määränpäätä. Taipein vaakuna ei noudattele millään tavalla länsimaista heraldiikan kuvakieltä. Mutta itseasiassa se ei ole vaakuna, kuten Wikipediassa väitetään, vaan vain virallinen logo. Kuin jonkun värikkään yrityksen logo – sellaisena vähän vanhahtavan oloinen. Se on siis saaren pohjoisosassa: iso kaupunki, kolmisen miljoonaa ihmistä.

Miten Taiwanin saari saattoi pitäytyä kommunistihallinnon oppositiovoimien, eli Kiinan tasavallan hallussa jopa Maon aikojen läpi? Nyt kun vilkuilen jostakin tietoja, näen että ilmeisesti Kiina (tai mitä me sanomme Kiinaksi) tahtoi aikoinaan välttää sen, mitä tapahtui Koreassa. Tuntuu vahvasti siltä, että täytyisi elää koko elämänsä Taiwanissa, ymmärtääkseen tästä enempää.

Laitoin itseni kartalle jollakin Zhongshan-nimisellä kadulla. Tuossa vasemmalla puolella parkissa on kymmenen skootteria. Mies kävelee olallaan laukku, joka voisi olla suuri naisten laukku ja kädessään hänellä on joko nippu papereita tai tupakkavehkeet. Kun tulen tämän kapean kadun päähän, näen edessäni korkean rakennuksen. Rakennuksen edessä, oikeastaan rakennuksen edustan tien molemmilla puolilla on kymmeniä skoottereita. Ehkä ilmasto ja muutkin olosuhteet suosivat skoottereita. Rakennus kuuluu firmalle Taipei Rapid Transit Corporation. Lähden oikealle. Kadut ovat todella kapeita. Kiinankielisiä merkkejä. Luen että täällä puhutaan mandariinikiinaa, eli sitä yleisintä kiinaa. Tässä joku kampaamo: Starry Hair Design. Seuraavassa kulmauksessa kuusi miestä näyttävät odottavan jotakin. He vilkuilevat Google-autoa.

Ei varmaan pitäisi kirjoittaa tätä, mutta monen talon seinät näyttävät hieman likaantuneen saniteettitilan seiniltä. No tuollaista valkoista laattaa. Näen ilmeisesti kiinni olevan putiikin, jossa lukee paljon kiinaksi ja vähän englanniksi: good morning. Joka paikassa tuuletinlaitteita. Joku istuu ristiistunnassa tuollaisen pölkyn päällä ja katsoo puhelintaan. Tuossa ulko-ovi, joka muistuttaa hissin ovea. Mutta ei se varmaan sitä ole. Paljon kasveja ruukuissa. Missään ei ole pientäkään palasta paljasta maata, ainoastaan ruukkuja. Ruukkuja on paljon. Siellä täällä englanninkielisiä kylttejä: Su/food Brunch, Juice bar. Menen eteenpäin ja näen naisen vetävän vaaleanpunaista kärryä ja kantavan kädessään jotain, joka voisi olla vaaleanpunainen kauppakassi. Hänellä on jalassaan sandaalit, vaaleanpunainen paita. Hän ei ole nuori nainen. Tulen taas kadulle, jonka molemmilla puolilla on skoottereita. Ilmeisesti pyörin ympyrää. Harmaa korkea talo, valvontakamera, mies polttaa tupakkaa. Heti sen perässä pieni aukea, joka on reunustettu suuriin neliskulmaisiin astioihin istutetuin viherkasvein. Family Marketissa voi maksaa kaikenlaisilla sellaisilla kuin Apple pay, Google pay ja Samsing pay. Logossa valkoinen koira vetää ostoskärryä. Nyt olen pylväshallin luona, jonka vastakkaisella puolella on 7eleven. Nyt olen keskellä risteystä. En ole vielä nähnyt täällä kovin korkeita taloja. Yritänkö löytää Taipeista jotakin, mitä siellä ei ole, vai miksi tuntuu, että tämä voisi riittää tästä? Olen tullut puistoon, hämmästyttävän vihreään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti