Kirjoitan siitä, mitä näen Googlen Street Viewissä.

torstai 14. toukokuuta 2020

Bãi Cháy

Bãi Cháy on Vietnamissa. Se on jonkinlainen rantaresortti. Luen että nimi tarkoittaa palavaa rantaa. Jännä juttu, että kun vien itseni kartalle, nimi tuntuu osuvalta. Olen jossakin rakennuspölyn keskellä ja kuva on jännän tummasävyinen, vaikka aurinko näyttäisi olevan korkealla, jotenkin todella tumman oranssi, valtavan pölyinen. Talojen välistä näkyy kaistale merta. Mutta talot itse ovat vain talojen luurankoja, ilmeisesti kaikki on vasta rakenteilla. Rakenteilla olevia taloja on paljon, vieri vieressä, tuossa rautainen kehikko, tuossa omituisen kolkko, avonainen ja tyhjä, ikkunalasiton talo.

Kuvattu tie loppuu ja vedän itseni toiseen paikkaan. Nyt olen rantabulevardilla, jossa on valkoisia taloja, hotelleja ja uusia autoja. Tässä suurehko roskaröykkiö, näyttäisi rakennusromulta. Ehkä se siivotaan pian pois. Pari miestä ja nainen, yksi miehistä istuu skootterin päällä poikittain. Takaisin rantabulevardille. Mies kantaa painavan näköistä valkoista, ei kovin suurta ämpäriä. Painon näkee asennosta, missä hän ämpäriä kantaa. Jossakin kaukana edessä on jyrkän näköisiä kallioita, kuin vihreän sammaleen peittämiä.

Olen tullut lähemmäksi: kalliot kohoavat majesteettisina, paljon kerrostaloja korkeampina. Alkaa suuri rakennustyöalue. Tässä on myös satama. Kuin meren pohjasta olisi nostettu pari paattia tälle laajalle betonitasanteelle. Pääsen laiturille, jossa on autoja. Molemmilla puolilla satamassa paljon erilaisia aluksia. Jotkut ränsistyneitä tankkerin näköisiä. Tuossa kaksi sellaista pitkää, kahden kerroksen pientä laivaa, joita näkee kuvissa, ja joissa ehkä myydään jotain niiden ollessa satamassa. Pitkä yhtenäinen tila alhaalla.

Vaihdan paikkaa: olen vilkkaalla tiellä, jonka molemmilla puolilla on siistin näköisiä rakennuksia. Tuossa lasitettu koppi, jonka sisällä pankkiautomaatti, ehkä myös maksuautomaatti. Ylhäällä lukee Vietcombamk. Vasemmalla on suurempi Vietcombankin rakennus, ja ajattelen että tämänkin pankin johtajan on oltava rikas. Wikipedia mainitsee kaksi johdon ihmistä, molemmat miehiä ja viisikymppisiä. Tuossa menee turistien bussi ja tässä kaksi miestä ajaa vanhan näköisellä moottoripyörällä. Jousitukset näyttävät olevan kovilla kahden miehen alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti