Kirjoitan siitä, mitä näen Googlen Street Viewissä.

perjantai 8. toukokuuta 2020

Hong kong

Koko Manner-Kiinassa, siis Kiinan kansantasavallassa ei ole muita Street View -kohteita kuin Hong Kong. Ei siis ole muuta mahdollisuutta kuin kokeilla Hong Kongia. Vien itseni kartalle Shanghai-kadulla. Alue on tiiviisti asuttu, vuoristoinen. Monet ihmiset asuvat korkeissa taloissa. He siis matkustavat paljon hisseillä. Nyt kun olen keskustassa, näen todella ylöspäin kohoavat korkeat talot. Juuri tässä kohtaa yhdessä banderollissa lukee Eternal east bus. Joka puolella tekstiä ja taas lisää tekstiä, jota en tietenkään osaa lukea. Mutta oikeastaan kun näkee tämän paikan eloisuuden, ihmisten määrän, kaiken kuplivan ympärillään, alkaa ajatella, ettei olisi hullumpaa osata lukea tätä kieltä.

Tulevaisuus on täällä. Harmi kun en ymmärrä siitä mitään, koska en osaa kirjaimia. Mutta toisaalta luin jostain, että täällä englannilla on myös virallinen asema. Nyt juuri olen Portland-kadulla. Suuren rakennuksen kyljessä lukee Recreation & sports association. Mutta tämä näyttää enemmän joltain tehtaalta, sanon. Sen piha on suljettu tiiviillä portilla, jonka yllä on piikkilankaa. Mihin sitä tarvitaan - ilmeisesti täällä on kalliita urheiluvälineitä tai muuta aktiivisen ihmisen arvotavaraa. Portista vasemmalle on muurimainen rakennus, joka editse menee kapea kävelytie. Ihmisiä kävele molempiin suuntiin. Katson vastakkaiseen suuntaan. Yhdessä suuressa talossa on yksi kulmaus älyttömän ränsistynyt kauttaaltaan harmaantunut ja tummunut, likainen, todella likainen, mutta vasemmalle jatkuu siisti ja kiiltävä, uuden näköinen julkisivu.

Jatkan Nathan-katua. Paljon amerikkalaisia ja eurooppalaisia tuotemerkkejä, mutta voi olla että vain ne osuvat minulla silmään. Enhän osaa lukea kiinalaisten tuotemerkkien nimiä – tai vaikka olisivat latinalaisilla kirjaimilla, ne menevät minulta ohi, koska eivät sano minulle mitään. KFC ja nyt olen Waterloo-kadulla. Oikealla näen palasen Hong Kongin vihreyttä. Kukkulan puiden väri on todella hyvä. Tässä on Truth Lutheran Church. Käännyn kadulle nimeltä Chun Yi Ln. Tästä taitaa päästä vain kävelyreiteille tänne vuoren tai kukkulan rinteille. Jos olisin täällä oikeasti, menisin. Tahtoisin nähdä Hongkongin katuja yöllä, mutta Street View ei anna siihen mahdollisuutta.

1 kommentti:

  1. Ompa mielenkiintoista! En ole koskaan tiennytkään että mahdollisuus on rajattu tähän, pitää itsekin kokeilla tätä toimintoa.
    Olen lukenut lähiaikoina paljon mainostamisesta ja siitä mihin infonäytöillä, banderolleilla ja muilla halutaan vaikuttaa. Millaisiakohan mainoksia Kiinassa on... Varmasti aika tarkkaan rajattu mitä saa mainostaa ja millä tavalla.

    VastaaPoista