Kirjoitan siitä, mitä näen Googlen Street Viewissä.

maanantai 30. maaliskuuta 2020

Päivä 2. Nakuru

Nakuruun päädyin, sillä näin Nairobissa paljon minibusseja, joissa luki "Nakuru direct". Siksi arvelin tämän olevan näille ihmisille merkityksellinen paikka. Nakuru on Kenian kolmanneksi suurin kaupunkialue Nairobin ja Mombasan jälkeen. Olisi siis ollut loogista mennä Nairobin jälkeen Mombasaan. Mutta jostain syystä minulla on aavistus, etten koskaan päädy Mombasaan. Olen nyt nimittäin päättänyt säännöstä: menen sellaiseen paikkaan, jonka nimen näen ensimmäisenä kadulla jossakin kyltissä, mainoksessa, missä vain, tai yrityksen nimessä.

Katselen alapuolellani tätä kaupunkia ja ymmärrän, että kyseessä ei todellakaan ole mikään kyläpahanen. Katuverkosto on tiivistä hämähäkinseittiä, tuhansia ja tuhansia katuja, mutta melkein yhtä isona kuin kaupunki, siihen työntyy järvi Lake Nakuru.

Mutta nyt kun pudotin itseni satunnaisesti jonnekin, jota luulin kaupungin laitamaksi, päädyin jonkun luonnonpuistoalueen portille, maantien varteen, jossa kyllä täälläkin näen ympärilläni paljon ihmisiä. Nyt tiedä, että tämä on Nakurujärven kansallispuiston portti. Näen kyltin: "Summit entertainment resort", sen alapuolella kuluneilla kirjaimilla "Excellent Accomodation". Tuolla näen savannin ja tuossa apinan. Onko se todella apina, hiekkatiellä, joka kulkee tämän tien rinnalla? On se. Sillä on häntä tyvestä koholla ja taustalla mummo istuu pienen rakennuksen edustalla, jossa lukee Toss Photo Studio. Ja siinä sen jo näen, niin tietysti. Toisen rakennuksen banderollissa: Florida Reloaded.

Tästä en enää pääse eteenpäin, siellä on savannia ja luonnonpuisto. Aivan ennen porttia selin savannille haaveellisesti istuu mies kojun takana. Kojussa kansainväliset punavalkoiset värit. Kyllä, tuossa on punainen suuri päivänvarjo, tai miksi tuollasta sanotaan, kojun varjo, mutta siinä ei lue Coca-Cola. Mutta muissa kalusteissa kyllä, pöydässä, tuoleissa laatikossa ja korissa, jonka päällä laatikko keikkuu, ilmeisesti pakastinarkku. Mutta myynnissä hänellä näyttää olevan muutakin kuin Colaa, nimittäin monia erilaisia limonadeja, patukoita, kaikenvärisiä patukoita. Nyt vasta näen, että on siellä toinenkin ihminen kuin savannille katsova. Tulla toisella vaan on punainen paita päällä ja hän on punaisen varjon alla.

Säästä: pilvistä, hieman pahaenteisen tummaa. Päätän kuitenkin vilkaista portin toiselle puolelle. Zoomaan kylttiin: "Feeding of baboons is prohibited you can be prosecuted !!" Alla huomautetaan, että olet puistossa omalla vastuullasi. Minulla ei ole mitään vastuuta mistään. Tuossa valkoinen pakettiauto, jossa vanteet yllättävän kiiltävät.

Miten pitkälle jatkaisin? Minun oli tarkoitus nähdä kaupunki. Nyt näen tämän safaritien varressa maassa nurmella istumassa ihmisiä. He istuvat puiden alla, jotkut jopa makailevat kauempana. Minulle tulee mieleen, ettei nämä voi olla mitään varsinaisia ryysyläisiä, jotenkin ei vaan tunnu siltä. Mutta istuisinko minä maassa tällaisessa paikassa? Valtava määrä kaikenlaista ötökkää, minkälaisia niitä voikaan olla täällä päiväntasaajalla. Mutta monta noita tässä kohtaa istuu, kuka tietää ovatko ryysyläisiä vai eivät. Mutta joillakin vain näkyisi tässä valaistuksessa olevan melko valkoinen t-paita, mutta todennäköisesti se on kuitenkin hyvin kulunut.

Kyllä, tuota en huomannut. Yhden puun alla istuu - oikeastaan aika lähellä porttia - apina, niin pieni, ettei sitä heti huomaa. Nyt on aika suunnata kaupunkiin. Nyt kun tulen tieto toiseen suuntaan näin kojuilla matalan aidan päällä kiipeilemässä pari lapsukaista. Ihmisiä ilmestyy näkyviin kaikkialla, mitä tarkemmin vain ymmärtää katsoa. Tuossa moottoripyöräilijöitä. On laitettava suurempi vaihde.

Tie jota kuljen pois kansallispuiston portilta on Flamingo road. Tuossa oikealla puolella äärettömiin ulottuvalta näyttävä hökkelikylä. Kaikki aaltopeltivajat saman kokoisia. Mutta tästä en pääse enää eteenpäin. On pudotettava itsensä kaupunkiin, mieluiten johonkin keskikaupungille.

Country Headquarters, toisella puolella Techno mobile ja Chemist. Taas olen jonkin suuripinta-alaisen riteysalueen keskellä, kuin pienehkön jalkapallokentän, eikä täällä liikenne näytä yhtään enempää järjestelmälliseltä. Täällä mennään sinne, minne halutaan mennä. Katson suoraan maahan ja näen siinä mainoksen, firman mainoksen, joka ehkä on ottanut tämän 360-kuvan. "We shoot Everything for Every one!" Ja Flamengon kuva ja filmirulla. Kiitos kuvasta.

Mutta tosiaan nyt ymmärrän, ettei tämä olekaan muu kuin yksittäinen kuva. En pääse etenemään risteäville teille. Heitän itseni uudestaan johonkin.

Menen paikkaan nimeltä Free Hold. Tässä tie on märkä ja lätäkköinen, vaikka sateesta ei ole tietoa. Ei asfalttia. Ympärillä joitakin matalia kerrostaloja. Sitten lakkaavat nämäkin ja joudun jonkinlaisten aitojen maailmaan. Minulle tulee sellainen tunne kuin olisin jossain Viron maaseudulla. Muistan että olen todella joskus ollut ja että yövyin siellä sellaisen vanhemman naisen luona, joka ei ollut juurikaan perillä Bookingin hienouksissa, mutta majoitti minut joka tapauksessa ja oli kuuma kesäpäivä ja olin yksin matkalla Valkassa, pienessä Viron ja Latvian rajakaupungissa. Mutta tämä ei ole siellä, täällä en ole oikeasti koskaan käynyt, tämä missä olen tällä hetkellä.

Ei, tämä ei ole Viro. Täällä näen palmuja ja sen sellaisia. Mutta pienemmät korret ja ruohikot ovat saman näköisiä kuin missä tahansa, jopa Suomessa, kesäisin. Free Hold, todellakin mitähän se tarkoittaa? Nyt kun tulen tähän, ymmärrän, miksi tämä ei voisi olla Venäjällä, missä olen viettänyt niin paljon aikaani. Mikä näitä maita erottaa jos näin katsoo, joka paikassa maa ja taivas samassa järjestyksessä.

Heitin itseäni reilusti eteenpäin. Tahdon nähdä kaupungin, mutta tämä on kuin vaimoni lapsuuden kylämaisema. On päästävä eteenpäin, jonnekin täältä, kauas pois. Nyt aurinko paistaa täydeltä terältä. En edelleenkään nää kerrostaloja, mutta nyt näen bensa-aseman. Delta on sen nimi. Joka paikassa tuollaisia pieniä suorajousisia moottoripyöriä. Tarkoitan, että niissä takajousitus on suora ja pyörät vaikuttavat vanhoilta, silti kaikki ihan samanlaisia. Nuori mies kantaa jotakin palasta, kuin sellofaania, mutta en saa selvää, mikä se mahtaa olla. Nyt näen, että olen taas Flamengo Roadilla, onko tämä se sama tie, lopulta vaiko vain saman niminen? Täällä on sekaisin hökkeleitä ja matalia kerrostaloja ja ihmispaljous lainehtelee kuuman näköisessä auringossa. Tässä äkkiä molemmilla puolilla tietä, osittain katosten alla on ihan hyvä näköisiä sohvia ja nokatuoleja myytävänä.

Mitä näistä ihmisistä sanoisi, eivät he mitään ryysyläisiä ole vaikka istuvat saman mopon päällä, useat. Nyt huomaan että etenen liikennettä takaperin ja näen kokoajan edessäni takaperin kulkevan punaisen mopon, jolla juuri istuu kaksi ihmistä, etummaisella räikeän keltaisenvärinen, mutta haalistunut pusakka. Joku työntää kärryssä puutavaraa tietä pitkin. Tuossa on isohko rakennus: Royal Spring Hotel. Nyt ymmärrän, että kun pääsen pois Keniasta ja sen jälkeen Floridasta ja USA:sta ja joudun paikkaan, jossa ei ole mitään omalla kielelläni, ehkä ei omilla kirjaimillani, pärjäänkö enää, riittääkö osaamiseni kirjoittaa niistä paikoista mitään?

Onpa tummansininen seinä ja minua ihmetyttää, kuinka kauan täältä näkee. Horisontissa on kuin siellä maa itsessään nousisi pystyyn, nousee tasainen laakea maa, näkyy korkeana, kuin valtava harju. Amazon Timber Yard. Mutta hetkinen, olen jo päättänyt lähteä Floridaan. Siksi Joka tapauksessa on mentävä tämän päivityksen jälkeen Floridaan, tai kuka minua voisi tästä estää? Tuossa näen taas paljon näitä pyöriä. Ehkä tässä niitä myydään, sillä tuossa lukee Motorbike service. Mielenkiintoista, että kaikki ovat niin saman mallisia. Tuossa näen ensimmäisen kulkukoiran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti