Kirjoitan siitä, mitä näen Googlen Street Viewissä.

sunnuntai 29. maaliskuuta 2020

Ensimmäinen matkapäivä. Nairobi, Kenia.

Oikeastaan aloitan tämän matkan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Mutta joka tapauksessa ei ole helppoa aloittaa tätä, ei ole helppoa keskittyä, ei lopultakaan. Nyt vuorokausi vaihtui jo.

Nairobissa asuu yli kolme miljoonaa ihmistä. Se on Kenian pääkaupunki. Miksi valitsin tämän ensimmäiseksi kaupungiksi? Miksi keskittymiseni herpaantuu jatkuvasti kun olen internetissä? Nämä molemmat ovat hyviä kysymyksiä.

Nairobi on korkealla, 1660 kilometriä merenpinnan yläpuolella. Ilmasto on siis viileämpi kuin muuten tuolla alueella. Tämä kuulostaa hyvältä. Nyt kun katson, niin lämpötila on siellä +17, mutta nyt onkin yö, eikä siellä kello ole kuin yhden tunnin edellä Suomen aikaa.

Mutta päivän ylin pitäisi olla 26. Kylmin kuukausi elokuu, nyt maaliskuu, joka on siellä lämpimin. Tätä en osannut odottaa. Nairobihan on juuri päiväntasaajan alapuolella. Mutta nyt kävelylle.

Heitin itseni kartalle täysin satunnaisesti. Osuin keskelle vilkasta risteystä. Tällä ihmiset ja autot menevät yhdessä sekamelskassa. Ihmisten kasvot ovat toki sumennetut, joten en näe heidän ilmeitään. Näen paljon pakettiautojen tapaisia, varmaankin siis minibusseja, joissa lukee Nakuru Direct. Nakuru Direct? Kirjoitin hakusanaksi Nakuru. Nyt saan selville, että kyseessä lienee Nakurun piirikunnan pääkaupunki, Keniassa sekin. Olisiko tämä seuraava matkakohde?

Takaisin risteykseen. Näen äidin pienen, mutta hyvin kävelevältä näyttävän lapsen kanssa. Äidillä värikäs afrikkalaismekko ja joko erikoinen päähine tai tukkalaite. Yhdellä risteyksen reunan rakennuksessa on seuraavanlaisia kauppoja: Jays Wines. Eikö tuossa pitäisi olla heittomerkki, toisaalta tämä ei ole minun kieleni. On niin hyvä olla Keniassa, ymmärrän kieltä, ainakin luulen ymmärtäväni. Kaikki kyltit ja kauppojen nimet ja muut ovat englanniksi. Miksi ei täällä siis pärjäisi?

Booking office, mitähän siellä voi varata? Cafe Kristina, hyvin kulunut merkki. Olisiko se ollut joskus jonkun suuri unelma? Nyt näyttää aika valjulta, nimi melkein kulunut pois, olisin yllättynyt jos tuo on vielä toiminnassa. Oikeastaan olen aika lailla varma, ettei ole päätellen siitä, että sillä kohdalla on vedetty alas tuollainen metallinen päällys, josta en tiedä, miten tuollaista nimitetään, joka vedetään ylhäältä alas varmasti varkaita silmällä pitäen. Ilmiselvästi kuvan ottamisen aikaan on ollut vilkas päivä, ei ole mitään syytä, miksi kahvila olisi kiinni.

Nyt huomaan, että tuossa Jays Wines -mainoksessa on kuvattuna jotakin enemmän liköörin kaltaista kuin viiniä. En voi olla tästä varma. On joka tapauksessa liikuttava. Tuntuu kuin ihmiset katselisivat minua, ehkä he todella ovat katsoneet autoa, jolla tämä on kuvattu, niin varmasti. Imani Luxury Shuttle? Nyt näen kellon. Varttia vailla 12. Jotenkin huono asento minulla, painelen vääriä nappuloita. DTM-pankki, eli Diamond Trust Bank. Törmään heti matkustusmetodini rajoitukseen: Juuri tuolle tielle en pääse, vaikka se näyttää houkuttelevalta. River Road ja Accra Road. En tiedä, mitä tarkoittaa Accra. River tarkoittaa jokea, joten päätän nyt valita sen. Voisiko se johtaa joelle?

Heti kun olen lähtenyt etenemään River Roadia pitkin, törmään johonkin aika merkilliseen, josta on otettava selvää. "Kenya Women Microfinance bank", "KWFT - Banking on woman." Mitä tuo tarkoittaa, onko se siis naispankki?

Täytyy käydä katsomassa. Ei kyllä tuo näyttää olevan jotakin sellaista, kuin "only Woman's Bank in Africa" mitä se sitten tarkoittaa? Ovatko muut pankit sitten vain miesten, mutta mistä tuosta tietää on kai hyvä olla pankki naisillekin - siinä tapauksessa. Pahasti vaan näyttää, että johto on kutakuinkin miespuolista, mutta mistä minä tiedän, olen tässä täysin vajavaisin tiedoin. Heidän sivuillaan on listattu myös "Our Core Values": "Upholding the dignity of women", "team work", "Professionalism" jne. He siis pitävät yllä naisten arvokkuutta. Miksipä ei. Sitten siellä on listattu kyllä ihan sellaistakin tehtävää kuin "Agricultural Financing". Yhtenä pankin osakkaista mainitaan myös "Norwegian Microfinance Initiative Frontier Fund". Alkaisikohan riittää jo tästä?

Nyt laitoin tuon sivun pois. Olen taas Street Viewissä. Heti näen huomioliivisen, keltakypäräisen työmiehen jonkinlaisen pienen moottoripyörän tai mopon selässä. Booking office, taas. Nyt jatkan eteenpäin, vihdoin. Joku mies istuu kadulla, joku työntää nokkakärryissä valkoista säkkiä. Otan taas yhden kaupan nimen, vaikka nyt alkaa tulla jo pelkkää englantia koko jutusta: "Weaver Bird Garment: School uniforms & other uniforms". Täällä siis käytetään kouluissa koulupukuja. Tästä voin päätellä, että niitä myyviä kauppoja on oltava suhteellisen taajaan. Lapset jos ketkä tarvitsevat jatkuvasti uusia vaatteita ihan sen takia, että he kasvavat ja koulussa he käyvät päivittäin ja jotakin voi repeytyä, siis toivottavasti käyvät.

Tämä River Road ei ole mikään pahan näköinen katu. Näen urheilukaupan, näen istutettuja vehreitä puita. Tuossa on jotakin sellaista, minkä tulkitsen ravintolaksi. Harmi, ettei sinne ole minulla pääsyä, kuten ei mihinkään muuhunkaan ravintolaan tai sisätiloihin, ei tietääkseni. Ahaa, taas uniformukauppa ja "Family bank". Olisikohan niin, että pankkitoimintaa on suunnattu paljonkin naisille? Mikähän tässä on?

Hei: Bed and Breakfast. Kuinka mukavaa. Mutta minä en nyt tarvitse tuota. Menisin nyt nukkumaan jos malttaisin. Tänä yönä täällä Tampereella siirretään kelloja eteenpäin kesäaikaan. Mutta Nairobissa on nyt kuumimmillaan, kuitenkin mukavan viileää, "Viileät vedet" kuten Nairobi- sana suomentuu. Se on Masai-heimon kielestä ja nyt eksyinkin lukemaan Masai-heimosta, tai avasin vain Wikipedia-sivun.

Takaisin Nairobiin ja osoitteeseen 55 River Road. Monet ihmiset liikkuvat täällä kävellen. Nyt joudun myöntämään, etten pääse tässä pidemmälle River Roadia, koska sinne ei ole nuolta. Joudun kääntymään jonnekin, sitten hyppään jonnekin muualle. Mahdotonta pitää hallussa tätä navigointia.

Nyt jouduin tielle nimeltä Ndumberi Road. Tämä on vain lyhyt tienpätkä. Onkohan kello edelleen puolen päivän paikkeilla? Tätä on mahdotonta tietää. Katson nyt ikkunasta kohtaa, jossa melkein näen sisälle käytävään, tai oikeastaan näenkin pätkän sisätilaa. Näen huivipäisen naisen, valkoinen huivi, puna-vaalearaitainen neule, sinine hame. Hän pitää niinkuin kasvojensa edessä muovipussia. Onkohan hänen kätensä vain sattumalta eksynyt näin, vain yrittääkö hän suojata kasvojaan? Kaksikin sisäkäytävää näen, niistä pääsee siis sisään rappuun. Rapussa näyttää pimeältä. Näen tekstin: Healing Revival Center ja World--ily church". Tuossa on epäselvä kohta. Sitten lukee "4th floor" ja "It's time fo your". Lähden eteenpäin.

Nyt tulin taas erittäin vilkkaaseen risteykseen. Punainen, erittäin pölyinen bussi, jossa lukee Dream. Kirkas auringonvalo tulee kulman takaa oikealta. Pöly ihmisten jaloissa, melkein haistan sen leijailevan ympäriinsä ja tunnen täälläkin ihoni muuttuvan siitä tahmeaksi. Tiellä ei ole asfalttia, vain hienoa hiekkaa, mutta erittäin tasaiseksi tallottua.

Nyt käännyin tai jouduin kääntymään kadulle Cross Ln. Näin edessäni äidin, joka kantaa selässään lasta ja heidän takanaan tulee toinen lapsi, tyttö jolla on selässään reppu, älyttömän iso ja täyteen pakattu, näyttää melkein yhtä isolta kuin tyttö itse.

Nyt menetin paikan. Jostain syystä google heitti minut takaisin siihen kohtaan, josta lähdin. Nyt etenenkin River Roadia toiseen suuntaan. Olen tullut Sagret Hotelin luo. Se näyttää suurelta ja onkin, mutta kattojen puurakennelmien perusteella korjauksessa, ainakin tuo katto. Genesis Shuttle Mombasa Direct. Genesis Shuttle?

En pistäisi pahakseni pistäytyä Good Hope Restaurant -nimisessä paikassa, varsinkin kun tuossa näen nimen yhteydessä Guinnes-logon. Bookshop, tämä on jo toinen, jonka näen. Nyt kun etenin katua (edelleen River Road, nyt numero 63) kadun oikealla puolella näen suuren väentungoksen. "East African Studio" tuossa lukee. Taas joku ihminen massiivisen nokkakärryn ja siihen asetetun säkin kanssa. Mistä tämä ihmispaljous. Olisiko se joku elektroniikkakauppa, jossa oltaisiin aloittamassa jotakin tarjouskampanjaa? Mitenkään en voi tätä tietää.

En näe tässä kohta mitään korkeita taloja, vain parikerroksisia ja nyt tuo yksi näyttää todella korkealta, vaikka ei sekään olen kuin joku 8 kerroksinen. Mutta ihmisiä joka paikassa pilvin pimein. Taas näen pikkubussin, jossa teksti: Nakuru Direct. Joissakin on myös muita nimiä. Mutta otan tämän kuitenkin merkkinä ja päätän jatkaa huomenna Nakurussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti